Bursa a crescut joi cu 0,79%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost de numai 23,6 milioane lei, sumă din care 72% au reprezentat operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan crede că piaţa a intrat într-o perioadă de aşteptare, întrucât banii încasaţi din vânzarea acţiunilor FP nu au fost reinvestiţi în alte titluri.
Pe de altă parte, Nicolae Gherguş, directorul general al Confident Invest, spune că investitorii străini aşteaptă să vadă semnale privind redresarea economiei înainte să investească în România.
"Excepţia (efectelor listării FP - n.red.) este declaraţia triumfătoare a premierului cum că România nu va mai lua ultima tranşă de la FMI. Declaraţia nu are nicio valoare pentru pieţele financiare, iar faptul că la trei ani de la preluarea puterii acesta nu înţelege că declaraţiile populiste nu ţin la investitorii străini şi că aceştia fac diferenţa între rezerva valutară a băncii centrale şi starea economiei unei ţări este de neînţeles. Aşadar, până când primul barometru economic - dobânda de referinţă a BNR - nu va da primul semnal de scădere şi de însănătoşire a economiei, este greu să aşteptăm minuni pe Bursă", a declarat Gherguş.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni analizate de indicele BET au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu numai 0,16%.
Pe de altă parte, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,75% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.
Transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 16 milioane lei şi au susţinut, astfel, 72% din lichiditatea Bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste