Microbii devin din ce in ce mai rezistenti la antibiotice, companiile nu mai investesc indeajuns in crearea unor noi medicamente, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
OMS avertizeaza ca mii de pacienti contracteaza infectii de care sunt responsabile bacterii rezistente la antibiotice precum stafilococul auriu, iar numarul acestora creste.
Agentii infectiosi devin din ce in ce mai rezistenti la medicamentele in uz, insa nu apar noi medicamente care sa lupte cu infectiile.
"Stafilococul auriu este o cauza majora a infectiilor rezistente la antibiotice. Companiile au sesizat amenintarea reprezentata de stafilococ in anii '80 si '90, insa din 2.000 nu au mai aparut medicamente noi pentru a-l trata. Acum, avem antibiotice pentru a trata infectia, insa pe masura ce devine rezistent, pe viitor vom avea probleme", a explicat Dr. Brad Spellberg.
Acesta sustine ca este nevoie de inovatie in domeniul productiei de medicamente si ca motivul pentru care nu apar noi medicamente este unul comercial.
Antibioticele fiind medicamente care sunt luate pentru scurte perioade de timp pentru a vindeca boala, companiile nu au interesul de a investi in cercetare. Prin comparatie, medicamentele pentru boli cronice precum cele pentru tensiune, sunt luate zilnic aporape tot restul vietii, motiv pentru care aduc mai multi bani.
Doar cinci dintre companiile farmaceutice mari (GlaxoSmithKline, Novartis, AstraZeneca, Merck si Pfizer) au continuat cercetarea in domeniul dezvoltarii de noi antibiotice in 2008. Un alt studiu din 2008 arata ca doar 15 dintre cele 167 de antibiotice aflate in curs de testare pot rezolva problemele cauzate de infectiile rezistente.
Microbii devin din ce in ce mai rezistenti la antibiotice, companiile nu mai investesc indeajuns in crearea unor noi medicamente, avertizeaza Org