Acuzaţi printre altele, de trafic de minori, constituire a unui grup infracţional organizat, deţinerea fără drept de arme de foc şi spălare de bani, 19 traficanţi de minori din Ţăndărei au fost eliberaţi la mijlocul săptămânii de Curtea de Apel Târgu Mureş. Curtea de Apel Târgu Mureş le-a impus celor 19 inculpaţi o serie de obligaţii, o parte dintre acestea de-a dreptul hilare.
Povestea eliberării
Deşi Tribunalul Harghita a menţinut, în data de 19 ianuarie, starea de arest a inculpaţilor, aceştia au înaintat recurs, judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş, în data de 7 februarie. Aici, „magistraţii au decis înlocuirea măsurii arestului cu măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu, respectiv Ţăndărei“, spune Anuţa Leontina Duşa, expert în cadrul biroului de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Târgu Mureş.
VEZI AICI UMBRĂ ŞI LUMINĂ ÎN CARTIERUL STRACHINA/ GALERIE FOTO
„Cazul Ţăndărei", semnalat de presa engleză
Eliberarea traficanţilor este cu atât mai surprinzătoare cu cât cazul a şocat întreaga lume. Presa din Marea Britanie a scris în repetate rânduri despre copiii de ţigani din Ţăndărei care au ajuns să cerşească pe străzile Londrei. „The Sunday Times" nota în august 2009: „Ţăndărei, un orăşel din estul României, este una dintre bazele presupuşilor traficanţi. Aproximativ 100 de case noi, evaluate la 20 de milioane de lire, au fost construite in ultimii cinci ani, cu bani proveniţi parţial din aceste fraude."
Ţăndărei, oraşul cetăţilor
Între timp, traficanţii de cerşetori din Ţăndărei au dichisit oraşul cu cetăţi de sute de mii de euro, ridicate cu banii obţinuţi de puradei din cerşetoria în Marea Britanie. Clanurile au câte trei-patru palate, vopsite în culori vii şi cu minimum două etaje şi mansardă, toate construite pe loturi de minimum 1.000 de metri pătraţi. La preţul pieţ