Sindicatele ameninţă că vor ieşi în stradă pentru a modifica unele amendamente prevăzute în actul normativ.
Sute de posturi din învăţământ ar putea fi reduse, zeci de şcoli ar dispărea din judeţ, profesorii n-ar mai primi bani pe navetă, iar ciclurile de învăţământ vor suferi modificări importante fără să fie asigurată infrastructura necesară. Acestea sunt doar câteva din nemulţumirile profesorilor din Vaslui.
„Cum poţi schimba o lege a educaţiei fără să ai habar despre situaţia concretă din sistem? Cum poţi lua exemplul altor ţări, fără să înţelegi că ce e bun pentru ei nu îşi găseşte aplicabilitate în România? Unii dintre cei mai buni profesori, buni specialişti, au părăsit deja sistemul în urma reducerilor salariale. Nu se poate face performanţă cu bani puţini, cum nu se poate face o lege de unii fără minte“, s-a plâns învăţătoarea Adriana Moraru.
Discuţii fără profesori
Nici sindicatele nu au rămas indiferente la noua lege şi au ameninţat că vor ieşi în stradă. „Cu noul format al legii dispare noţiunea de titular din învăţământ, ceea ce înseamnă că orice cadru didactic îşi poate pierde oricând postul. Asta e una dintre cele mai mari probleme. Din păcate, inspectoratele şcolare nu ne-au chemat şi pe noi la discutarea metodologiei de punere în aplicare, de aceea sperăm să nu fie pusă în aplicare această lege“, a spus Constantin Rupa, liderul sindicatului „Spiru Haret“, filiala Vaslui.
„Nu stăm cu mâinile în sân“
Liderul de sindicat a mai precizat că „nu vom sta cu mâinile în sân, asta e clar. Aşteptăm să vedem ce hotărâre se ia la nivel de federaţie, dar cu siguranţă vor fi proteste în stradă“. Sindicaliştii din învăţământul vasluian se tem că noua lege va lăsa profesorii care predau la ţară fără decontarea navetei, deoarece primăriile nu au bani pentru deplasarea profesorilor, decontul fiind făcut de stat, prin D