Asociaţia Secular Umanistă (ASUR) a declanşat o campanie împotriva îndoctrinării religioase în şcoli. Poziţia mi-o ştiţi de pe blogul ăsta. Sînt clar de acord cu lupta împotriva promovării agresive a oricărei religii. ASUR rezumă într-un comunicat problemele. Cea mai gravă mi se pare atestarea cadrelor didactice de către un cult. Aici e cheia întregii dezbateri. Reproduc nemultumirile lor şi doua poze cu afişul de campanie de prin Bucureşti (la Mitropolie şi la Casa poporului).
Înainte să citim comunicatul, am o propunere. Una din datele şoc date tot de ASUR: avem 4300 de şcoli generale şi vreo 18000 de biserici. Mai bine am profita de faptul că au o infrastructură mult mai performantă (au şi o acoperire mult mai bună, exact ca radioul Trinitas…) şi am face schimb: dacă vreţi să predaţi religie în şcoli, atunci şi profesorii pot preda ştiinţă în biserici. Ar fi mult mai eficient. Şi ar fi “ochi pentru ochi”.
Iată comunicatul ASUR.
Prevederile Legii 1/2011 în privinţa predării religiei in şcoli vin în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, cu Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (272/2004), cu Codul Muncii şi chiar şi cu Legea Cultelor (489/2006): lipsa unui mecanism de înscriere voluntară, pe baza unei decizii informate a părinţilor şi a elevilor, instaurează obligativitatea de facto a studierii Religiei în şcoală, fapt ce violează art. 29 al. (1) din Constituţie
Prevederea conform căreia se poate solicita ca elevul să nu frecventeze orele de Religie este insuficientă în condiţiile în care, în practică, şcolile, din motive administrative, sînt extrem de reticente în a informa elevii şi părinţii şi de a accepta o astfel de opţiune.
Trebuie menţionat şi că prevederile actualei legi sînt mai restrictive decît cele din anterioara Lege a învăţămîntului (84/1995), care recunoştea dreptul elevilor şi pări