Fuga lolelor, o tradiţie săsească ce împlineşte anul acesta 100 ani, va umple mâine centrul oraşelor Sibiu şi Agnita cu larmă, personaje costumate şi 7.000 de gogoşi. Tradiţia va readuce în România şi câteva zeci de saşi emigraţi, nostalgici după cel mai important eveniment al anului din copilăria lor.
Acum mai bine de 100 de ani, breslele din oraşul Agnita ieşeau pe străzile oraşului în fiecare iarnă, pentru a se prezenta, deghizaţi, în faţa locuitorilor. În 1911, însă, breselele Agnitei au decis să organizeze o paradă comună, fapt ce a născut o nouă tradiţie.
După plecarea saşilor, tradiţia a fost reînviată în 2006, an din care Fuga Lolelor adună pe străzile din Agnita şi Sibiu tot mai mulţi turişti.
"O să distribuim gogoşi spectatorilor din cleştii speciali de lemn care fac parte din costumul de «lolă». Distribuirea de gogoşi este parte a obiceiului, la fel şi purtarea biciului şi a unei talăngi pentru a face zgomot. «Lolele» care vor defila prin Sibiu au rolul de a alunga iarna şi spiritele rele", spune Bogdan Pătru, preşedintele Asociaţiei Breasla Lolelor.
Turneu în fugă
Pentru că e moment aniversar, lolele din Agnita vor organiza, în acest an, un "o fugă în turneu". Mâine dimineaţă, în jurul orei 9.00, lolele agniţene vor porni spre un sat din apropiere, Cincu, pentru a reînvia şi acolo tradiţia uitată de mai bine de 20 de ani.
Următoarea destinaţie este centrul Sibiului, oraş în care tocmai a fost vernisată o expoziţie dedicată acestui obicei unic în România. Înarmaţi cu talăngi, bice şi mascaţi astfel încât să nu poată fi recunoscuţi, cei aproximativ 220 de copii, tineri şi bătrâni vor face o gălăgie cât mai mare, pentru a alunga iarna grea şi rea.
Adevărata sărbătoare va reveni în centrul Agnitei după-amiaza, după o scurtă fugă şi în centrul comunei Marpod. La Agnita, însă, va fi împărţită cea mai mare canti