Potrivit telegramei Wikileaks publicată de cotidianul spaniol El Pais, Monte Frazier, reprezentantul regional al companiei aeriene Boeing i s-a plâns ambasadorului american de la Bucureşti, Nicholas Taubman, de faptul că Airbus ar fi vrut să intre pe firul Tarom printr-o manevră neloială.
Conform telegramei, reprezentanţii Boeing aveau informaţii potrivit cărora EADS (Compania Europeană pentru Aeronautică, Apărare şi Spaţiu), deţinătorul producătorului Airbus (principalul concurent Boeing) ar fi dorit să mituiască înalţi reprezentanţi guvernamentali pentru a fi favorizaţi în lupta pentru dotarea Tarom.
Potrivit informaţiilor EADS ar fi oferit unor reprezentanţi din guvernul de la Bucureşti 3 la sută din preţul oricărei achiziţii Tarom de la Airbus.
Frazier, se arată în document, a vizitat de mai multe ori Bucureştiul, având o relaţie bună cu reprezentanţi ai conducerii Tarom, pe care îi „simţea" favorabili achiziţiei de aparate Boeing 737, considerate de Boeing ideale pentru nevoile companiei româneşti.
Avioanele Boeing erau ideale pentru nevoile unei companii regionale precum Tarom, şi presupuneau costuri mai mici de întreţinere decât cele Airbus, se mai arată în telegramă.
Frazier susţinea în faţa ambasadorului SUA, că aceiaşi reprezentanţi Tarom aşteptau ocazia de a se întâlni cu oficiali Boeing în afara României, pentru a le putea prezenta informaţiile, neoficiale, că demnitari din Ministerul Transporturilor şi apropiaţi ai premierului au fost „ofertaţi" cu şpăgi pentru a forţa Tarom să cumpere avioane noi de la EADS.
Ambasadorul Nicholas Taubman încheie telegrama din 31 iulie 2008 cu un comentariu în care arată că SUA „va face lobby pentru Boeing pe lângă Guvernul României, la momentul potrivit, pentru a ne asigura că eventuala ofertă a Boeing este luată în considerare. Lăsând deoparte suspiciunile de mită, presiunea politică p