Este preotul Jandarmeriei Maramureş de zece ani, iar din 2008 îi consiliază, chiar şi pe messenger sau la telefon, pe militarii români aflaţi în provincia albaneză Kosovo.
„Vorbesc pe messenger sau la telefon cu un militar care este în Kosovo. Îl spovedesc de fiecare dată când pleacă într-o misiune din care nu se ştie dacă se mai întoarce. Ne rugăm împreună pentru viaţa tuturor militarilor, aflaţi departe de casă“, îşi începe povestea Daniel Achim. Băimăreanul este zece ani preotul militar al Jandarmeriei Maramureş, iar în ultimii trei ani este cel care îi consiliază pe soldaţii români din Kosovo. Iar sfaturile le dă prin telefon sau chiar pe messenger.
Studii universitare de teologie şi filosofie
Daniel Achim a devenit în 1998 absolventul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi s-a angajat ca profesor de religie la unul dintre liceele băimărene. În paralel, a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din Iaşi, pe care le-a finalizat în 2003. Însă cu doi ani înainte, el i-a cerut episcopului Iustinian Chira să fie repartizat ca preot misionar la una dintre structurile militare. Astfel, a primit misiunea creştină la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş. În 5 martie 2005, Daniel Achim a fost încadrat ca preot cu funcţia de locotenent-colonel la Capela militară „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din incinta Inspectoratului.
Măcelul de la Arhive
Un moment din viaţa sa pe care nu-l va uita niciodată a fost măcelul de la Arhivele Naţionale ale Statului, filiala Maramureş. În 2004, unul dintre soldaţii în termen a ucis patru colegi, după care s-a omorât. „Mie mi-a revenit sarcina de a face «ritualul de înmormântare». Episcopul Iustinian Chira i-a citit o dezlegare pe care o citeşte arhiereul pentru cei care comit acte sinucigaşe, după care cortegiul