Comerţul exterior al României a înregistrat, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), o evoluţie pozitivă în anul 2010, în special prin componenta sa de export, asumându-şi astfel, în continuare, atât rolul de motor al creşterii economice, cât şi de multiplicator în economie pentru industria orizontală, transporturi, asigurări, servicii financiare.
Volumul exporturilor româneşti a fost de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% decât volumul exporturilor în anului 2009 şi peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008 (33,725 miliarde euro), an record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani. Ritmul constant de creştere a exporturilor timp de 14 luni şi producţia industrială în creştere constantă de cel puţin 6 luni a determinat ca pierderea de 4,6 miliarde euro, înregistrată la exporturile din 2009, să fie astfel total recuperată.
Conform INS, volumul importurilor este de 46,71 miliarde euro, cu o creştere de numai 19,9% faţă de anul 2009, semn al menţinerii investiţiilor din activitatea productivă şi al diminuării consumului din România.
F. A. Comerţul exterior al României a înregistrat, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), o evoluţie pozitivă în anul 2010, în special prin componenta sa de export, asumându-şi astfel, în continuare, atât rolul de motor al creşterii economice, cât şi de multiplicator în economie pentru industria orizontală, transporturi, asigurări, servicii financiare.
Volumul exporturilor româneşti a fost de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% decât volumul exporturilor în anului 2009 şi peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008 (33,725 miliarde euro), an record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani. Ritmul constant de creştere a exporturilor timp de 14 luni şi producţia industrială în creştere constantă de cel puţin 6 luni a d