Sistemul medical din Mehedinţi este în colaps, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienţii, care riscă să fie diagnosticaţi greşit din cauza lipsei aparatelor.
La Secţia Oftalmologie a Policlinicii Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, medicii îşi desfăşoară activitatea cu aparate cumpărate din propriul buzunar, pentru că dotările spitalului sunt vechi de peste 30 de ani şi nu mai pot fi folosite.
Situaţia este şi mai gravă atunci când vin pacienţi care acuză probleme de vedere şi medicii oftalmologi sunt nevoiţi să pună diagnostic datorită experienţei.
„Dacă am vorbi despre dotările acestui cabinet pe o scară de la 1 la 10, aş spune că nici 1% nu avem aparatele necesare desfăşurării activităţii. Avem un singur aparat care este vechi de 30 de ani, iar restul sunt cumpărate de medici din buzunarul lor şi sunt ale lor. Am ajuns să punem diagnostic pacienţilor datorită experienţei, pentru că de aparate nu poate fi vorba. Am făcut mai multe sesizări în acest sens, însă nu am primit nici un răspuns“, a spus medicul oftalmolog Nicuşor Vasiloiu.
Zilnic, la uşa cabinetului de oftalmologie din Policlinica Spitalului Judeţean stau zeci de pacienţi care spun că, deşi nu este normal ce se întâmplă, nu şi-ar permite să se trateze la un cabinet particular. „Nu este normal ce se întâmplă, nu este normal că nu sunt aparate, că nu ştim dacă primim reţetele! Sunt medici buni, dar nu au cu ce să lucreze“, a spus o pacientă.
Conducerea Spitalului Judeţean este la curent cu toate nevoile unităţii, însă invocă lipsa resurselor financiare.
„Este adevărat că nu există practic nici un aparat pentru desfăşurarea activităţii la cabinetul de oftalmologie al policlinicii. Ştim de ce ar fi nevoie, însă mai toate secţiile spitalului se confruntă cu această problemă şi toate aparatele de care dispunem sunt depăşite“, a declarat Claudiu Zară, manag