De boală toţi ne temem, desigur. Însă unii dintre noi fac din asta o adevărată obsesie, având un impact important asupra activităţilor de zi cu zi. Din fericire, boala închipuită este o povară de care se poate scăpa, ne asigură psihologii.
„Boala mea dragă, ce m-aş face fără tine?", se plângea personajul lui Molière din „Bolnavul închipuit". De fapt, boala imaginară de care se vaită el nu este decât o nelinişte nejustificată legată de sănătatea sa. Problema eroului din comedia franceză este însă cât se poate de actuală, alimentată mai ales de stres şi de informaţiile medicale cu care suntem „asaltaţi" în prezent şi pe care, probabil, nu ştim să le interpretăm corect.
De aici până la a ne diagnostica singuri cu ajutorul internetului nu mai e decât un pas. Dacă ţi se întâmplă şi ţie să-ţi imaginezi că ai boli grave, să-ţi exacerbezi simptome minore şi să-ţi pui singur diagnostice grave, atunci eşti candidatul perfect pentru boala închipuită.
Ipohondria, căci despre ea este vorba, poate deveni un chin zilnic pentru tine şi o frământare dusă la extrem. Din fericire, soluţii pentru a depăşi ipohondria există!
«Răul» este numai în mintea ta
„Mă doare capul. Dacă am tumoare pe creier?" sau „Ameţesc. Oare am cancer?" Îţi sună cunoscut? Bolnavul închipuit are un talent extraordinar în a face scenarii, unul mai pesimist ca altul, pe seama sănătăţii sale. Dar oare de unde vin toate aceste exagerări? Este posibil să fi moştenit această tendinţă de la părinţi? Sau poate am căpătat-o în timp şi am alimentat-o cu angoasele zilnice şi cu teama obsesivă faţă de afecţiunile grave?
Şi pentru că am reuşit să ne „convingem" atât de mult că avem o boală, mergem la doctori care să ne-o confirme. Chiar şi atunci când medicul ne asigură că nu avem de ce să ne facem griji cu privire la starea noastră de sănătate, suntem convinşi că a