Mulţi dintre vameşii de la graniţa cu Republica Moldova sunt convinşi că ar putea fi arestaţi în orice moment. Unii refuză chiar să plece în concediul dinainte stabilit, de teamă să nu devină imediat suspecţi. Trebuia să plec în vacanţă, dar nu mă mai duc, că zic ăştia: „Uite, contrabandistul, a fugit". Nu vezi, vine elicopterul, te duce la Bucureşti şi acolo îţi găsesc ei ceva să te lege", se plângea miercuri un vameş ieşean colegului său din Vama Sculeni.
Am ajuns la acest punct de trecere a frontierei pentru a vedea cum a afectat arestările DNA micul trafic de frontieră. Am trecut marţi noaptea graniţa în Republica Moldova şi am cumpărat de la Cahul cinci cartuşe de ţigări şi cinci litri de alcool. Legea prevede că o persoană poate intra în România, dacă vine dintr-o ţară non-UE, cu doar două pachete de ţigarete şi un litru de alcool de persoană.
Ce refuză românul primeşte moldoveanul
Primul punct de trecere a frontierei testat a fost Giurgiuleşti, din Galaţi. Vameşii basarabeni sunt la curent cu „nebunia arestărilor" de dincoace de Prut. Când a văzut că am depăşit limita legală de produse, unul dintre ei ne-a avertizat. „Noi vă lăsăm, dar la români nu treceţi. E foarte mare controlul, de când cu arestările astea". Am pornit totuşi spre Giurgiuleşti şi, preventiv, am pus 100 de lei într-unul dintre paşapoarte. Am dat actele unui poliţist de frontieră şi totodată i-am spus că avem la noi mult tutun. Când a descoperit banii, agentul s-a întors speriat. „Vedeţi că aţi uitat ceva aici. Şi nu mai umblaţi cu prostii", ne-a certat. Apoi, în loc să confişte marfa pe care o aveam în plus şi să ne lase în propria ţară, poliţistul a refuzat să mai aibă de a face cu noi şi ne-a întors în Republica Moldova. Am revenit la graniţa moldovenească şi vameşul basarabean a început să râdă. Cum la ei nu au loc arestări, a realizat că i-ar putea ieşi un câştig pe se