Euro-parlamentarul PDL, Cristian Preda spune într-un interviu la RFI că dacă mita de la vămi era pentru PDL, "trebuie spus acest lucru explicit şi cei care sunt vinovaţi trebuie să plătească, indiferent că sunt în PDL sau că au fost în PDL sau că sunt în alt partid". Preda mai declară că justiţia este "intimidată", imediat ce începe să funcţioneze.
C.P. : Eu sper ca lucruri de acest gen să devină o obişnuinţă, vigilenţa anti-corupţie să devină ceva care să ţină de mecanismul normal şi nu de o stare de excepţie, pentru că nu excepţia poate să creeze ordine, ci o funcţionare cvasi-cotidiană în aceşti parametri.
Ceea ce este interesant e faptul că deîndată ce justiţia începe să funcţioneze, este imediat intimidată. Reacţiile politice - vorbesc de masa lor, de ceea ce face până la urmă o majoritate - majoritatea reacţiilor intimidează justiţia şi în acest fel, corupţii, în loc să fie pedepsiţi sau măcar supuşi judecăţii ajung vedete. E şi un mecanism de victimizare, de creare a solidarităţii şi în loc ca acest timid început de funcţionare a instituţiilor să creeze ceea ce aşteaptă lumea şi anume împărţirea dreptăţii, această timidă funcţionare a instituţiilor creează mai degrabă ceea ce spuneam şi anume o solidarizare în rău sau o intimidare a celor care au până la urmă demnitatea, curajul să-şi facă meseria.
Rep : Dar reacţiile au venit din toate zonele scenei politice…
C.P. : Da, pentru că această majoritate este transpartinică. Nu sunt deosebiri fundamentale de profil între Păsat şi Ponta, între Antonescu şi nu mai ştiu ce pedelist, care e acum ţinut în braţe de Blaga. Această majoritate este transpartinică.
Rep : Totul a pornit de la o afirmaţie făcută de procurori, care spun că de fapt mita de la vămi era destinată unui partid, lăsând loc astfel interpretărilor. Suspectaţi că e vorba de PDL ?
C.P. : N-am de u