Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a solicitat in aceasta saptamana Ministerului de Finante introducerea in lege a deductibilitatii integrale a contributilor platite la fondurile de pensii private facultative, a anuntat vineri Mircea Oancea, presedintele institutiei. Intr-o scrisoare insotita de un studiu de impact, oficialii autoritatii indica faptul ca o astfel de masura ar insemna o reducere nesemnificativa de 0,007% din veniturile bugetului de asigurari sociale de stat pe 2011. Incepand cu 1 ianuarie anul acesta, deductibilitatea fiscala in cazul pensiilor private facultative s-a extins de la impozitul pe venit/profit si catre unele contributii sociale.
In prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative (pilonul III) se situeaza la 400 de euro pe an pentru angajat si 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusa in aplicare de la inceputul anului 2009.
"Credem ca trebuie sa avem deductibilitate integrala si costul/efectul este minor asupra bugetului. In acest sens am facut o adresa catre Ministerul de Finante, in care am dat o estimare a reducerii de venituri la nivelul bugetului general consolidat. Ar insemna cam 0,007% din veniturile bugetului de asigurari sociale de stat pe 2011. Pentru acest calcul am estimat un numar de 250.000 de participanti pe pilonul III in 2011, care ar fi luna de luna contribuabili la sistem si pentru care s-ar aplica deductibilitate integrala", a declarat vineri Mircea Oancea, presedintele CSSPP in cadrul unui eveniment organizat de revista Media XPRIMM.
Ce modificari legislative a cerut CSSPP
In solicitarea facuta la data de 7 februarie catre Ministerul de Finante, autoritatea de supraveghere a pietei pensiilor private cere introducerea unui amendament pentru modificarea Ordonantei de Urgenta nr 117/2010 pentru modificarea si