Conducătorii echipei de cercetători de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România - Eli Wiesel (INSHR-EW) au prezentat ieri o serie de concluzii ale săpăturilor efectuate la finele lui 2010 în pădurea Popricani.
După o muncă de aproape un an, cercetătorii au făcut o numărătoare aproximativă a scheletelor umane descoperite în groapa comună, presupuse victime ale pogromului de la Iaşi din 1941, când zeci de evrei au fost executaţi.
Mai citiţi:
Iaşi: (VIDEO) Procurorii au deschis dosar penal pentru omor în cazul scheletelor găsite la Popricani (UPDATE)
Cercetările continuă
„Până la acest moment nu a fost finalizat raportul medico legal, însă se poate aprecia că în groapa comună de la Popricani sunt între 36 şi 42 de schelete, dar acesta nu este rezultatul final. În condiţiile în care nici cercetarea antropologică nu s-a încheiat, nu ne putem pronunţa câte corpuri sunt de copii şi femei", a declarat Elisabeth Ungureanu, reprezentant Moldova INSHR-EW.
Totodată, în groapa comună s-au mai găsit un pieptene, o sticluţă de colonie un medalion, un ceas şi trei cercei de aur. „Pe baza practicilor de atunci, există posibilitatea ca în ceasul de aur să fie şi o fotografie a posesorului. Asta însă se va vedea după expertiza tehnico-ştiinţifică care va fi gata în câteva luni", a precizat Alexandru Florian, directorul INSHR-EW.