Preparatele obţinute din conifere precum bradul, pinul sau molidul sunt remedii indicate în tratamentul afecţiunilor pulmonare, în hipertensiune arterială sau în nevroze.
Silvoterapia, o metodă terapeutică de prevenire şi de vindecare a bolilor cu ajutorul mugurilor, conurilor şi răşinilor recoltate de la conifere, este folosită încă din Antichitate. Ca metodă ştiinţifică însă, i s-a recunoscut meritul mult mai târziu, în anul 1927. Abia atunci, silvoterapia a fost integrată într-o disciplină medicală complexă, balneoclimatologia, care foloseşte factorii naturali de cură în practica medicală.
Remediile din conifere s-au dovedit un filtru antibacterian şi un rezervor de nutrienţi de mare ajutor într-o gamă variată de afecţiuni, de la cele pulmonare până la bolile dermatologice, digestive şi neurologice.
Bradul, eficient în afecţiunile respiratorii
Leacurile obţinute din brad sunt indicate în special pentru refacerea sănătăţii persoanelor care suferă de tuberculoză, de diferite infecţii respiratorii, de reumatism sau de afecţiuni digestive. În perioada noiembrie-martie, acele de brad conţin cantităţi importante de vitamina C. De la brad se valorifică cetina proaspătă şi răşina sub formă de infuzii concentrate, de sirop sau de tincturi.
Tinctura preparată din răşină de brad şi-a dovedit eficienţa în numeroase afecţiuni, cum ar fi: gastroenterita, circulaţia periferică deficitară, anemia, gripa, bolile pulmonare, nevroza şi anorexia. Leacul se prepară din 20 de linguri de alcool de 70 de grade în care se adaugă patru linguri de răşină, lăsându-se la macerat timp de cinci zile. După aceea, se strecoară şi se toarnă în sticluţe mici. Se administrează câte 20 de picături, diluate în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, un interval de şase săptămâni.
Pinul, revigorant şi dezinfectant
Baia generală cu decoct de ce