Martin Slabbert, sud-africanul de 40 de ani care conduce la Bucureşti operaţiunile de peste 300 de milioane de euro ale fondului de investiţii NEPI, spune că în perioada de boom s-a ferit de achiziţii pentru a nu-şi "frige degetele".
Şeful NEPI a venit prima dată în România în 2005 pentru a se angaja în cadrul diviziei de corporate finance a grupului de consultanţă Deloitte. "N-am luat-o prea în serios", spune el acum referitor la experienţa începută în România, unde în 2007 a ajuns să conducă un fond de investiţii ce avea să devină cel mai important investitor în piaţa imobiliară pe timp de criză.
"Îi cunoşteam pe cei de la Resilient (un fond din Africa de Sud care este principalul investitor în NEPI - n.red.) şi în februarie 2007 ne-au spus că dacă suntem serioşi, ar dori să vină în România să analizeze piaţa. Real estate-ul era foarte încins la momentul respectiv, iar o piaţă fierbinte este periculoasă. Nu doream să stăm pe cash, dar trebuia să fim atenţi cum intrăm pe piaţă fără să ne frigem degetele", povesteşte Slabbert.
NEPI a făcut achiziţii şi în acea perioadă, cumpărând un portofoliu de clădiri de birouri închiriate către Raiffeisen în afara Bucureştiului şi câteva spaţii comerciale în Bucureşti. Tranzacţiile importante au început însă abia în 2009, când sud-africanii au cumpărat proiectul European Retail Park din Brăila pentru 63 mil. euro, cea mai mare tranzacţie imobiliară din acel an. La începutul lui 2010 NEPI a mai făcut o achiziţie pe retail, cumpărând spaţiile închiriate de Auchan şi Bricostore în proiectul Iris din Piteşti, tranzacţie cu o valoare de aproape 40 de milioane de euro, dar cea mai mare tranzacţie din perioada de criză avea să fie făcută abia la sfârşitul anului trecut, când a fost cumpărată clădirea de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti pentru 101 mil. euro.
Fără trofee
"Ne-am ferit