Mario Garcia a ajuns bogat şi celebru dintr-un motiv cel puţin straniu: e cel mai bun designer de ziare din lume. A redesenat celebrul ziar american Wall Street Journal sau corespondentul său nu mai puţin cunoscut din Germania, Die Zeit. Dar nu talentul a fost decisiv pentru ca Mario Garcia să devină cel mai bun. Ci felul în care el priveşte un ziar: ca pe o experienţă rotundă, ca pe un obiect cu care cititorul se întâlneşte în fiecare zi. Şi tocmai de aceea, subtil, dar sigur, ziarul devine cu timpul un membru al familiei cititorului. Iar Mario Garcia ştie că trebuie să-şi investească întreaga inteligenţă şi creativitate pentru acest membru al familiei.
Gazeta de Sud: Sunteţi unul dintre cei mai cunoscuţi designeri de ziare din lume şi, poate tocmai de aceea, această primă întrebare s-ar putea să vă deranjeze: de ce au ziarele nevoie de designeri? E un ziar la fel de greu de „desenat“ precum o rochie de mireasă?
Mario Garcia: Indiferent despre ce e vorba, designul se referă la utilitate, la uşurinţa folosirii şi la atractivitate. Ziarele trebuie să fie utile, uşor de citit şi estetic plăcute. De aceea există un lucru precum designul de ziar. O rochie de mireasă e purtată o singură dată, dar un ziar îl consumi zilnic.
Gazeta de Sud: Multe ziare importante din Europa şi-au schimbat formatul de-a lungul ultimilor ani. Au devenit mai mici ca dimensiune şi mai compacte. Dar dacă tot ce contează este conţinutul, care e motivul pentru acest val de schimbări ale dimensiunilor ziarelor?
Mario Garcia: Conţinutul ESTE ceea ce contează, dar mărimea, pentru un ziar, este importantă. În special în oraşele mari, unde există navetişti, ziarele compacte sunt mai uşor de manevrat, mai uşor de citit în autobuze, trenuri. Publicitarilor le place asta întrucât cele două pagini sunt ţinute deschise în acelaşi timp şi, prin urmare, reclamele au o vizibilit