Discuţiile între partidele parlamentare de la Chişinău privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova par să ia o nouă turnură. Partidul Comuniştilor a înaintat noi condiţii pentru a vota şeful statului, a treia oară de la începutul anului curent.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Iniţial, comuniştii declaraseră că ar accepta să voteze şeful statului, doar în cazul în care ar fi creată o aşa-zisă "alianţă largă", adică o coaliţie între toate cele patru partide parlamentare, în cadrul căreia comuniştilor le-ar fi revenit 40% din portofoliile de miniştri.
La scurt timp, a urmat un alt set de condiţii. Comuniştii au declarat că ar accepta să voteze doar un candidat neutru sau "apolitic", cum au spus ei şi în nici un caz pe Marian Lupu, candidatul coaliţiei majoritare la funcţia de preşedinte.
După ce însă Marian Lupu a anunţat că ar fi gata, în anumite condiţii, să-şi retragă candidatura, deputatul comunist Vadim Mişin a spus că partidul său ar fi dispus să discute despre vitorul preşedinte doar cu Partidul Liberal Democrat, condus de premierul Vlad Filat.
Partidul Comuniştilor - a spus Vadim Mişin - nu are ce discuta cu Partidul Democrat şi cel Liberal, conduse de Marian Lupu, respectiv de Mihai Ghimpu, pentru că aceştia ar fi nişte politiceni compromişi.
Mai mulţi analişti consideră însă că prin aceste noi şi noi condiţii pe care le înaintează, comuniştii ar încerca de fapt să distrugă actuala majoritate parlamentară, Alianţa pentru Integrare Europeană şi să formeze o nouă coaliţie, din care să facă parte şi ei.
În caz contrar, PCRM ar putea chiar să blocheze, din nou, alegerea preşedintelui şi să provoace, ca şi anul trecut alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că s-ar putea revanşa.
În Republica Moldova, preşedintele ţării este ales de către Parlament, cu votul a cel puţin 61 de parlamenta