Cunoscută mai ales datorită efectului său de întinerire facială, prin „ştergerea” ridurilor, toxina botulinică are numeroase alte întrebuinţări în medicină.
Botoxul, una dintre denumirile comerciale ale toxinei botulinice de tip A, este o substanţă folosită de mulţi ani în medicină. Produsă de microbul Clostridium botulinum, această toxină poate fi utilizată pentru tratarea a numeroase afecţiuni.
În scopuri medicale, se folosesc cantităţi foarte mici din această toxină. Injecţiile cu toxina botulinică de tip A pot fi utilizate în tratarea blefarospasmului (contracţie involuntară a muşchiului pleoapelor), în strabism, în distonie cervicală, în paralizii oculomotorii şi în diverse patologii neurologice care au drept consecinţă o activitate musculară anormală.
1 Combate urinările dese
Toxina botulinică are utilizări şi în urologie, mai ales în cazul vezicii hiperactive şi în cistita interstiţială (vezică urinară dureroasă). Injecţiile se fac în muşchiul vezicii, obţinându-se o rărire a senzaţiei de urinare şi a pierderilor de urină (incontinenţă urinară) cauzate de vezica hiperactivă. Efectele durează până la un an, putându-se face o nouă injecţie după această perioadă. Studiile au arătat eficienţa injecţiilor cu toxina botulinică şi în hipertrofia benignă de prostată.
2 Promiţător în paralizia cerebrală
La copiii cu paralizie cerebrală s-au observat progrese în ceea ce priveşte capacitatea motorie după tratamentul cu toxină botulinică. Astfel de tratament se poate face copiilor înainte ca leziunile date de paralizia cerebrală să afecteze abilitatea de efectuare a mişcărilor.
3 Tratament pentru fisurile anale
O altă indicaţie a injecţiilor cu botox sunt fisurile anale. În acest caz, injecţiile se fac în muşchii sfincterieni, care se vor relaxa, grăbindu-se astfel vindecarea. Prin această intervenţie, se reduce contrac