Uzina Mecanică (UM) Sadu va ceda 11,5 hectare de teren din patrimoniul unităţii, plus mai multe clădiri pentru constituirea unui nou parc industrial la Bumbeşti Jiu. Viitorul parc va fi realizat lângă cel existent şi va fi administrat de Consiliul Judeţean Gorj. În urma cedării bunurilor, producătorului de armanent îi vor fi reduse datoriile cu 53%.
Uzina Mecanică Sadu va rămâne fără o parte din patrimoniu, dar va scăpa de jumătate din datoriile de 120 de milioane de lei pe care le are în prezent către bugetul de stat. Potrivit reglementărilor legale, respectiv OUG nr. 126/2001 şi Legea nr. 50/2002, obligaţiile bugetare datorate de agenţii economici din sectorul de apărare şi neachitate se anulează, în condiţiile în care o parte din patrimoniu este transferat autorităţilor locale pentru înfiinţarea de parcuri industriale. Pentru a mai scăpa de o parte din debitele uriaşe pe care le înregistrează către bugetul de stat, Lorin Boian, directorul general al Uzinei Mecanice Sadu, a realizat o documentaţie şi a obţinut deja printr-o hotărâre, acordul consiliului judeţean de constituire a unui nou Parc Industrial. Noua societate va fi constituită prin transferul a 11,5 hectare de teren şi mai multe clădiri din patrimoniul UM Sadu în patrimoniul judeţului.
Scapă de faliment
Lorin Boian a declarat că în trei săptămâni va fi posibilă aprobarea unui hotărâri de guvern care să reglementeze transferul de patrimoniu între UM Sadu şi Consiliul Judeţean Gorj. De asemenea, de la data emiterii hotărârii de guvern, în maximum 90 de zile, bunurile vor intra în administrarea CJ Gorj şi astfel va putea fi înfiinţată şi societatea care să asigure managementul în noul Parc Industrial de la Sadu.
„Am obţinut o hotărâre de consiliu judeţean şi aveam nevoie de acordul instituţiei pentru a putea transmite documentaţia la Bucureşti, în vederea emiterii un