Sute de kilometri de canal navigabil ar urma să unească cele două localităţi, conform unui proiect al Ordinului Arhitecților Satu Mare. Proiectul va fi analizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, insituţie ce va avea calitatea de beneficiar, la sfârşitul lunii. Banii ar urma să provină din fonduri europene.
Turism navigabil pe Someș cu bărcuțe și vaporașe nepoluante. Asta vor membrii Ordinului Arhitecților din Satu Mare prin proiectul ce va fi depus spre aprobare Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, la sfârșitul acestei luni. Valoarea iniţiativei se ridică la sute de mii de euro, însă autoritățile spun că finanțarea ar urma să vină din fonduri europene. Amenajarea râului Someş pentru navigare va cuprinde localitatea Tokaj – ce face parte din judeţul Borsod-Abaúj-Zemplén (Ungaria), municipiul Satu Mare și va avea ca punct final localitatea Dej, din judeţul Cluj. Cele trei judeţe incluse în proiect ar urma să beneficieze de oportunități turistice și economice importante.
Călătorie fără gropi între Tokaj şi Dej
Turiştii vor putea călători cu vaporașe și bărcuțe sute de kilometri, de la Tokaj până la Dej. Este vorba atât de turism cât și de călătorii în scopuri personale. „Reprezintă o alternativă de călătorie pentru turism fără gropi, mult mai ieftină și mai plăcută. Pentru transportul pe distanțe lungi vor exista vaporașe“, a declarat arhitectul Lucian Sabău, președintele ordinului. Până în prezent nu a fost stabilit un număr de ambarcațiuni, toate aceste detalii urmând a fi discutate săptămâna viitoare.
Dacă proiectul va fi aprobat, măsurătorile și studiile în privința realizării canalului de navigare ar începe anul viitor. „Vrem să creăm posibilitatea de a circula pe Someș fără să distrugem flora și fauna râului, iar pentru aceasta avem nevoie și de un studiu de impact. Totul trebuie să fie ecologic, de aceea am ales ambar