* Discursul preşedintelui de joi seara, din care au lipsit cuvintele "demisie" sau "plecare", a inflamat mulţimile de pe străzi, care nu acceptă explicaţiile oficiale potrivit cărora, de facto, prerogativele prezidenţiale au fost transferate vicepreşedintelui Omar Suleiman
Nemulţumiţi de discursul preşedintelui Hosni Mubarak, zecile de mii de protestatari din Egipt şi liderii Opoziţiei au ameninţat, în noaptea de joi spre vineri, cu "paralizarea ţării", prin greve generale, până ce liderul contestat va demisiona.
Începând de joi, 24.000 de angajaţi la cea mai mare uzină textilă a ţării - Misr Spinning and Weaving, din oraşul Al-Mahalla al-Kubra situat în Delta Nilului - au încetat lucrul, pe termen nedeterminat, în semn de solidaritate cu demonstranţii de la Cairo. Industria textilă angajează 48% din forţa de muncă a ţării, iar o eventuală "paralizarea ţării" nu se poate face implicarea masivă a sindicatelor în proteste.
"Egiptul va exploda, armata trebuie să salveze acum ţara! ", declara cel cotat drept un posibil succesor pentru Mubarak în ultimii ani, Mohamed ElBaradei, după discursul televizat care nu a îndeplinit cererile oamenilor. Vineri dimineaţa, armata înconjurase cu tancuri şi garduri de sârmă ghimpată palatul prezidenţial de la Cairo, dar nu împiedica mulţimile să se îndrepte către noul loc de adunare.
Potrivit unei relatări Reuters, ameninţarea celor care se adună pe străzi merge până la a "asedia palatul prezidenţial" (din cartierul Heliopolis), în cursul unei manifestaţii care promite să reunească cea mai numeroasă prezenţă decât în toate celelalte precedente 17 zile de proteste. "Veteranii" din Piaţa Tahrir, care dorm de mai multe nopţi acolo, mizează ca zeci de mii de angajaţi intraţi în grevă să li se alăture.
Armata continuă să facă propriul joc
După ce, în cursul zilei de joi, un comunicat al armatei i-a lă