Valea Tarcăului este o destinaţie perfectă pentru ieşirea în natură, drumeţie sau plimbare cu sania trasă de cai.
Drumeţul care se abate de pe firul pârâului Tarcău, pentru a urca, de la confluenţă, pe pârâul Goşman, este răsplătit după câteva sute de metri cu întâlniri memorabile: arbori, îndeosebi molizi, care au vârste între 140 şi 260 de ani, sau trunchiuri cu grosimi care pot ajunge la diametrul de un metru şi jumătate la bază şi înălţimea de până la 60 de metri.
Zona face parte din Rezervaţia forestieră Goşman. Aceasta se întinde pe 173 de hectare în care este interzisă orice influenţă a omului. Copacii cresc aici ca într-o pădure primordială, în care peste cei căzuţi se ridică alţii tineri, într-un firesc al ciclului strict natural. Alături de uriaşii bătrâni îşi încearcă norocul spre lumină exemplare tinere de molid, brad, fag sau ulm, paltin de munte, alun, scoruş şi altele. Pentru cei care doresc să viziteze rezervaţia există un traseu marcat cu triunghi roşu în dreptunghi alb.
Zona atrage căutători de trofee din întreaga lume
Călăuza noastră, tehnicianul silvic Sorin Bobu, se mândreşte că pădurile pe care le are în grijă au printre cele mai vestite fonduri de vânătoare de cerb, urs şi chiar mistreţ. Faima lor atrage căutători de trofee din Franţa, Austria, Germania sau Italia. Amatorii de rarităţi pot continua urcuşul pe valea Goşmanului urmând traseul marcat cu bandă albă pe dreptunghi roşu, pentru a ajunge la zonă de protecţie pentru cocoşii de munte.
„Rezervaţia faunistică Brateş adăposteşte un vânat dintre cel mai ales pentru pasionaţi. Pasăre foarte sperioasă, cocoşul de munte poate fi văzut foarte rar în natură“, spune Sorin Bobu. Accesul auto se face venind dinspre Piatra Neamţ spre Bicaz. În afară de numeroasele pensiuni, cazare se poate găsi la cabana de vânătoare Teiuş. Aceasta se află pe pârâul Br