Proiectele cu finanţare europeană câştigate începând din această toamnă de organizaţii neguvernamentale din România sunt blocate din cauză că Ministerul Finanţelor nu a virat până acum banii necesari pentru cofinanţare. Potrivit unor surse din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, ar fi vorba de proiecte ce totalizează aproximativ 300 de milioane de euro.
Este vorba cu precădere de proiectele de dezvoltare a resurselor umane, din cadrul Fondului Social European, domeniu în care ONG-urile sunt eligibile. Zeci de ONG-uri au acum activitatea blocată din această cauză.
Funcţionarii complică lucrurile
Reprezentanţii societăţii civile dau vina în primul rând pe birocraţia din România. „Autorităţile române procesează prea greu dosarele şi adeseori pun condiţii aberante. Funcţionarii complică foarte mult lucrurile fiindcă nu au mai lucrat cu fonduri europene, le e frică şi vor să se acopere cu hârtii. Au tot timpul impresia că au de-a face cu hoţi gata să fugă cu banii. Noi, societatea civilă, împreună cu sindicatele, am propus de mai mult timp guvernului un mecanism simplificat pentru procesarea dosarelor, însă nu cred că propunerea noastră va fi acceptată", ne-a declarat Ionuţ Sibian, preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Într-o declaraţie de miercuri, 9 februarie, premierul EmilBoc a promis simplificarea procedurilor în materia rambursărilor, dând pentru efectuarea plăţilor un termen de 30 de zile. În cadrul aceleiaşi declaraţii, premierula anunţat şi recerea în subordinea sa directă a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. ACIS este coordonatorul naţional al gestionării fondurilor structurale şi de coeziune. Premierul şi-a motivate decizia tocmai ca urmare a necesităţii îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor comunitare.
Totuşi, reprezentanţii societă