Zeci de familii sărace se află pe listele de aşteptare, sute de brăileni cerşesc pomană la cantinele sociale întemeiate pe lângă biserici. Cea mai veche cantină a săracilor, cea de la „Sf. Spiridon Vechi", are, zilnic, peste o sută de asistaţi. „Din cauza crizei, dau săracii năvală", spune părintele Ioan Tudose.
În prezent, în tot oraşul sunt 11 cantine ale săracilor înfiinţate pe lângă bisericile ortodoxe, locuri în care-şi potolesc foamea circa 700 de brăileni. Gheorghe Voinea, pensionat pe caz de boală, nu-şi poate întreţine familia cu cele câteva sute de lei, astfel că a apelat la ajutorul părintelui Tudose.
„Am şase copii şi nu ştiu cum m-aş fi descurcat fără ajutorul părintelui. Sunt bolnav de TBC şi nu pot să mă angajez, iar doi dintre copii sunt la şcoală. Locuim în cartierul Radu Negru", ne-a spus Gheorghe Voinea, unul dintre brăilenii care au bătut la uşa bisericii şi a găsit un blid de mâncare caldă.
Oraşul săracilor
Alte sute ca el nu au avut acelaşi noroc, pentru că resursele parohiilor sunt limitate. Mare parte din persoanele care gătesc şi împart mâncarea o fac din credinţă, pe bază de voluntariat.
„Avem 105 persoane asistate. Cu criza aceasta, au dat săracii năvală la cantină. Sunt familii din tot oraşul care aşteaptă şi care mi-au cerut ajutor, dar nu avem nici spaţiu, nici resurse ca să-i putem ajuta. Alimentele vin numai de la parohia noastră, nimeni nu ne ajută. Înainte, ne-au mai ajutat firmele, dar nici ele nu o duc prea bine", ne-a spus părintele Tudose, de la Cantina „Sf. Ioan Casian".
Doar Selgros mai trimite, din când în când, alimente - iaurturi, sucuri etc -, în baza unei înţelegeri perfectate la nivel naţional cu Patriarhia Română.
Parohiile brăilene cheltuie, anual, zeci de mii de lei numai pentru alimentele necesare cantinelor.
Filantropie în Lacu Dulce-Chercea
Ultima cantină parohial