Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Omar Suleiman, în cadrul unei intervenţii televizate. După 30 de ani de conducere, Mubarak a predat puterea armatei. "Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării" a declarat Suleiman.
Sutele de mii de manifestanţi din piaţa Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anunţul demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, aflat de aproape 30 de ani la putere.
"Poporul a dărâmat regimul! Poporul a dărâmat regimul!", scanda o mulţime în delir, în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare.
Manifestanţii strigau de bucurie şi agitau drapele egiptene. Unele persoane au leşinat din cauza emoţiei.
Hosni Mubarak, care se confrunta cu o mişcare de contestare fără precedent de la 25 ianuarie, i-a delegat joi seara prerogativele sale vicepreşedintelui Omar Suleiman, fără a-şi anunţa însă demisia. Demisie Mubarak Omar Suleiman, Vicepreşedinte
Vineri, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Democrat aflat la putere, anunţase că preşedintele egiptean a părăsit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh, în Sinai, unde deţine o locuinţă.
"Mubarak a părăsit Cairo cu toată familia sa", declarase anterior o sursă apropiată Guvernului, sub acoperirea anonimatului.
Armata egipteană a dat asigurări, vineri, la cîteva ore după anunţul demisiei, că nu intenţionează să se substituie "legitimităţii dorite de popor".
Un militar a citit un comunicat la televiziunea de stat n care se dădeau asigurări că armata “nu va fi o alternativă la legitimitatea dorită de popor".
Totodată, armata l-a salutat pe preşedintele Mubarak “pentru ceea ce a oferit naţiunii pe timp de război şi pe timp de pace şi pentru