Fostul preşedintele Hosni Mubarak care a demisionat vineri seara este numit de către unii dintre criticii săi "faraonul modern al Egiptului". În lunga sa "domnie", de 30 de ani, cel mai longeviv dintre liderii moderni ai Egiptului a condus ţara cu o mână de fier, a zdrobit opoziţia politică, a consolidat alianţa cu Occidentul şi a supravieţuit mai multor tentative de asasinat. Sursa: REUTERSSursa: Reuters
1 /.
Muhammad Hosni Sayyid Mubarak a fost instalat la conducerea ţării în 1981, la opt zile după ce predecesorul său, Anwar Sadat, a fost asasinat de islamiştii radicali la o paradă militară în Cairo. Anwar Sadat plătea astfel pentru politica sa care viza menţinerea de relaţii paşnice cu Israelul.
A fost unul dintre momentele norocoase ale lui Mubarak, pe atunci vicepreşedinte. El a fost rănit, dar a scăpat cu viaţă din atacul organizat de câţiva ofiţeri militari şi soldat cu moartea a 11 persoane. Ulterior, Mubarak a supravieţuit altor şase tentative de asasinat, notează BBC News.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Moştenirea lui Hosni Mubarak
În 1981, proaspătul preşedinte Mubarak avea în urma lui o carieră militară - a urmat Academia Militară Egipteană, a servit ca pilot şi ulterior comandant al Forţelor Aeriene. Relaţia sa cu armata s-ar putea dovedi foarte importantă în contextul revoltelor antiguvernamentale care au loc în prezent în Egipt.
Armata a fost scoasă pe străzi şi a jucat deja un rol important în reprimarea protestelor.
30 de ani
Timp de 30 de ani, Mubarak a condus ţara într-un stil autoritar: a controlat toate structurile puterii, a impus măsuri speciale de securitate şi a refuzat să tolereze opoziţia politică.
O lege care impune starea de urgenţă în ţară s-a aflat în vigoare pe parcursul celor trei decenii sub preşedinţia lui Mubarak. Guvernul susţine că legislaţia e