Medicamentele pentru potenţă şi suplimentele alimentare se „dau” la liber pe internet deşi, în mod normal, ar trebui luate doar la recomandarea medicului. Nu sunt întotdeauna mai ieftine decât produsele din farmacii şi, în multe cazuri, sunt contrafăcute.
Piaţa online de medicamente nu este reglementată prin legislaţie clară, iar numărul farmaciilor virtuale creşte de la an la an. Medicii spun că, pe măsură ce acest fenomen ia amploare, creşte riscul implicat de automedicaţie, dar şi de a cumpăra medicamente depozitate incorect, deci fără efectele terapeutice aşteptate. Riscurile sunt ignorate de consumatorii care consideră că avantajele sunt net superioare.
„Sunt produse pe care nu le găseşti în farmaciile din provincie şi de aceea eşti tentat şi uneori nevoit să le cumperi de pe internet", spune Ilie M. (74 de ani). Bărbatul comandă în mod constant suplimente alimentare naturiste care, potrivit prospectului, înlătură insomnia şi simptomele asociate asteniei. „Sunt foarte mulţumit. Mie aceste pastile îmi fac bine şi mă bucur că le pot procura de pe internet", mai spune bărbatul.
Dar avantajele pe care le presupune comandarea online a unor medicamente pot fi, la fel de bine, şi dezavantaje. Iată un singur exemplu. Produsele sunt însoţite de prospecte detaliate pe care le poţi citi integral. Într-o farmacie nu ai acces la prospectele medicamentelor şi, în lipsa unei indicaţii de la medic, farmacistul este cel care-ţi recomandă produsul potrivit.
Însă, în mediul online, ai posibilitatea de a cumpăra medicamentele fără reţetă şi decizi singur, citind prospectul, dacă un produs este bun pentru tine. De aceea, se poate spune că vânzarea online promovează automedicaţia şi tratarea incorectă a bolilor.
Se pot cumpăra şi pastile pentru avort
Orice tip de medicamente, de la antibiotice, medicamente pentru potenţă până la cele care indu