UPDATE 14.40. Postul de televiziune egiptean Al Arabya susţine că preşedintele Hosni Mubarak şi familia sa ar fi părăsit capitala Egiptului.
UPDATE. 12.55. Zeci de mii de manifestanţi se reuniseră, vineri dimineaţa, la Cairo, în piaţa Tahrir şi pe străzile din apropierea Parlamentului.
Reuniuni s-au format în cursul dimineţii şi în faţa palatului prezidenţial şi a clădirii televiziunii publice.
Printre cei care şi-au petrecut noaptea în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare, unii încă dormeau în corturi, în timp ce alţii se treziseră devreme şi scandau sloganuri împotriva preşedintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.
Mulţi afişau o atitudine de sfidare după dezamăgirea provocată de anunţul preşedintelui, joi seara, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, dar fără să renunţe la putere.
“După 30 de ani, suntem obosiţi să-l mai ascultăm, tot ce vrem să auzim este că va pleca”, afirmă Mohammad Ibrahim, un învăţător în vârstă de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oraş ca mărime din ţară.
“Sperăm că va fi suficientă lume pentru a convinge armata să îl împingă să plece”, a declarat el, potrivit Mediafax.
—————————————–
Mohamed ElBaradei a declarat joi seară că armata trebuie să intervină pentru “a salva ţara”, în condiţiile în care preşedintele Hosni Mubarak refuză să demisioneze.
“Egiptul va exploda. Armata trebuie să salveze ţara acum”, a scris el pe contul său de Twitter, la scurt timp după ce Mubarak a anunţat că i-a delegat prerogativele prezidenţiale lui Omar Suleiman, fără a demisiona însă din funcţie.
ElBaradei propusese joi ca Mubarak să cedeze puterea unui consiliu format din trei persoane şi unui guvern de uniune naţională. Într-un interviu acordat revistei americane Foreign Policy, el a apreciat că tranziţia coordonată de Omar Suleiman nu va d