Conturile de emisii de CO2 ale Holcim: sparte. Certificatele de emisii poluante ale CEZ: fraudate. Sistemul de tranzacţionare cu emisii de CO2 la nivel european: suspendat.
Cel mai dur semnal de alarmă tras până acum pentru piaţa locală a fost cazul producătorului de ciment Holcim, care pe data de 16 noiembrie a pierdut dintr-un foc 1,6 millioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Din toată paguba, Holcim a reuşit să recupereze 600.000 de certificate de CO2, restul de 1.000.000 de unităţi, echivalentul valoric a 15 milioane de euro, dispărând fără urmă până la această dată, scrie revista Business Magazin (www. businessmagazin.ro).
"În fapt, la data de 26 noiembrie 2010, Holcim, prin reprezentanţii săi legali, a sesizat DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - n. red.) cu privire la faptul că în cursul zilei de 16 noiembrie 2010 au fost iniţiate 10 operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră. În total, a fost transferat neautorizat un număr de 1,6 milioane de certificate, în valoare de aproximativ 24 mil. euro (valoarea de piaţă a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro)", informează DIICOT.
Destabilizarea unui sistem
Motivele care explică această intensificare a atacurilor asupra registrelor de certificate de CO2 sunt multiple, dar poate cea mai interesantă ipoteză lansată de experţii din domeniu este aceea a unui acţiuni orientate mai mult către destabilizarea unui sistem de tranzacţionare care mergea bine şi nu spre obţinerea unui profit uşor, pe loc. "Sistemul informatic nu este bine construit, aceasta fiind una dintre posibilele explicaţii ale uşurinţei cu care se fac aceste atacuri. În această piaţă, c