Teoria lui Einstein, cu privire la faptul ca din momentul in care albinele inceteaza sa existe, iar omul ca specie mai are doar patru ani pana la disparitie, pare acum mai actuala ca niciodata.
Numarul din ce in ce mai mic al albinelor deja ameninta sa agraveze criza alimentara, tinand cont de faptul ca o treime din productia agricola globala se bazeaza pe polenizare, si in special pe cea a albinelor, potrivit The Daily Telegraph.
Alimentele rezultate din polenizare asigura 35% din totalul caloriilor pe care le consumam cat si majoritatea mineralelor, vitaminelor si anti-oxidantilor. Cu toate acestea, albinele mor intr-un ritm alarmant si mai nou, in masa.
Pana acum, "criza albinelor" a fost tratata ca un subiect secundar, dar el incepe sa capete din ce in ce mai multa insemnatate. Acest lucru se datoreaza faptului ca pretul alimentelor din indexul ONU este la cel mai inalt nivel istoric si ca deficitul de cereale provoaca revolutii in Orientul Mijlociu.
Astfel, problema a capatat ton de urgenta maxima, fiind necesar sa aflam daca aceasta criza a albinelor va destabiliza cu totul securitatea alimentara mondiala, deja slabita de criza economica.
Disparitia albinelor s-a accelerat vizibil in ultimii ani
Banca agricola americana Rabobank a declarat ca numarul coloniilor de albine care nu supravietuiesc in SUA de la an la an s-a marit de la 30% la 35%, dupa ce mult timp valoarea a stagnat la 10%. Procentul este de peste 20% in Europa si aproape la fel in Asia si America Latina.
Albert Einstein, caruia ii placea sa faca declaratii socante, a spus o data ca "daca albinele dispar de pe fata Pamantului, omul mai are doar patru ani de existenta".
Totusi, astfel de "scenarii apocaliptice" sunt exagerate, crede Rabobank. Productiile de porumb, grau si orez depind de polenizarea produs