Morţii în Republica Moldova votează, primesc pensii şi ajutoare sociale... Nu e o frază dintr-o piesă suprarealist-macabră, e o informaţie de presă despre realităţile moldoveneşti ale anului 2011.
Cei cu cunoştinţe literare elementare se vor gândi numaidecât la sufletele moarte ale lui Gogol, că tot suntem în parteneriat strategic („secular" - spune Voronin) cu maica Rusie. Însă defilarea morţilor în listele de vot şi în dosarele de pensie are toate şansele să-i singularizeze pe moldoveni pe plan european şi să împingă în uitare fabuloasa ficţiune a clasicului rus, care reclamă, orişicum, un efort de lectură.
În câteva sate din raionul Drochia, scrie ziarul „Adevărul", peste 40 de persoane decedate figurau în lista pensionarilor şi ridicau până de curând, cu regularitate, sume de bani din fondurile de asistenţă socială. Nu ştim de cât timp funcţionează această schemă vicioasă şi dacă nu cumva s-a răspândit la scară naţională. Poate că vom afla, deşi ne încearcă scepticismul, deoarece, cum bine îşi amintesc cititorii noştri, nici până astăzi nu ni s-a spus cine se face vinovat de falsificarea listelor electorale la alegerile din 2009, în special cele de la 5 aprilie, în care persoane decedate participau, s-ar zice, dincolo de mormânt, la viaţa politică. Nu ştim cât de mari au fost proporţiile fraudei. Văzându-se învingătoare, actuala putere a renunţat prea uşor la ideea de a clarifica evidenţa alegătorilor, deşi această problemă constituia una din acuzaţiile sale forte la adresa guvernării comuniste.
Fenomenul de „reactivare" a morţilor este emblematic pentru starea de lucruri din administraţia publică moldoveană. Haosul, debandada, improvizaţia, aproximaţia caracterizează instituţiile statului la toate nivelele: de la primăria unui sătuc părăsit, în care mai supravieţuiesc doar câţiva bătrâni, până la ministere şi departamente centrale, acolo unde, se