Vamesul Nicoleta Dobrescu a platit o mita de 130.000 de euro pentru a fi numita, pe o perioada de sase luni, seful punctului vamal Halmeu, la granita cu Ucraina.
Urma sa-si recupereze investitia, cu profit, fireste, caci investitie era. Nu e greu de banuit cum. Parte din banii dati ca spaga erau imprumutati de la traficantii de tigari din zona. La expirarea interimatului, i s-au mai cerut inca 300.000 de euro pentru definitivarea pe post. Nicoleta n-a avut bani si s-a autodenuntat. Dupa arestarea celor care au intermediat mita, procurorii incearca sa dea de urma banilor, sa descalceasca itele care duc la Bucuresti si sa afle cine sunt gusterii care au semnat numirea. Oricum, Nicoleta nu avea sanse sa-si continue munca profitabila. Era in atentia Oficiului European de Lupta Contra Fraudei, pentru o afacere cu usturoi. In cauza sunt 89 de camioane cu usturoi din China, aflate in tranzit prin Romania, si care, potrivit actelor semnate de Nicoleta Dobrescu, ar fi iesit prin vama Halmeu, spre Ucraina. In realitate, s-ar parea ca usturoiul a fost comercializat in tara, fara plata taxelor vamale si anti dum ping. Cum agentii OLAF sunt insensibili la mita, prejudiciul, cam doua milioane si jumatate de euro, va fi imputat Romaniei. In plus, tot la Halmeu, prin magazinele duty free, a fost vanduta o cantitate de tigari care nu corespunde numarului persoanelor iesite spre Ucraina. Se presupune ca au fost vandute in Romania, fara taxele si accizele aferente, spre paguba bugetului.
Afacerile Nicoletei de la Halmeu, spectaculoase, au fost puse in umbra de si mai spectaculoasele arestari de la vama Siret, unde banii luati de la traficantii de tigari nu erau intorsi cu lopata, ci colectati cu galeata, golita din ora in ora. Peste 70 de vamesi si politisti, cu sefi cu tot, au fost dusi la Bucuresti, 59 au fost si arestati. A fost o operatiune pusa la cale cu multe lu