MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Nu este intotdeauna necesar un tratament pentru tensiunea intraoculara usor crescuta, mai ales daca examinarea oculara nu evidentiaza semne de afectare a nervului optic si pierderi de camp vizual. Daca, totusi, aveti tensiune intraoculara crescuta, nervul optic da semne de leziuni si ati pierdut vederea periferica, tratamentul este, in general, necesar, in scopul de a micsora tensiunea intraoculara, ceea ce ar putea fi de ajutor in incetinirea evolutiei glaucomului.
Inainte de a prezenta solutiile terapeutice naturiste, adecvate combaterii tensiunii intraoculare si a glaucomului, consider ca este necesar sa cunoasteti cate ceva despre terapiile alopate, utilizate curent in controlul acestor anomalii. Astfel, tratamentul obisnuit in astfel de situatii incepe, de obicei, cu medicamente puse in picaturile de ochi, care ajuta la diminuarea presiunii intraoculare. Pentru multi ani, cele mai populare picaturi pentru tratarea glaucomului au fost cele care contineau epinefrina (adrenalina) sau pilocarpina, in scopul de a creste drenarea umorii apoase si de a scadea, astfel, tensiunea intraoculara. Deoarece aceste medicamente dezvoltau efecte adverse apreciabile, in prezent, alte picaturi de ochi au fost dezvoltate si sunt prescrise. Lista care urmeaza include picaturi pentru ochi si medicamente administrate pe cale orala.
* Medicamentele beta-blocante, sub forma de picaturi pentru ochi, sunt remarcabil de eficiente si, in general, sigure. Cel mai frecvent folosite sunt timolul (Betimol, Timoptic), betaxolul (Betoptic) si levobunalul (Ak-Beta, Betagan).
* Alte medicamente, sub forma de picaturi, includ agentii alfa-adrenergici, cum ar fi apraclonidina (Iopidine) si brimonidina (Alphagan), inhibitorii anhidrazei carbonice, cum este dorzola