Întreprinderile mici şi mijlocii care înregistrează profit pot obţine sprijin financiar pentru accesul la internet de bandă largă. Contribuţia proprie este de maximum 40 la sută.
Informaţiile au fost prezentate de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, prezent sâmbătă, 12 februarie, la Primăria Alba Iulia, pentru semnarea unui contract de informatizare a serviciilor instituţiei.
Potrivit ministrului, IMM-urile care sunt pe profit şi care au între 30 şi 40 de salariaţi pot depune documentaţia pentru accesul la internet de mare viteză.
„Consider că obţinerea unui astfel de sprijin financiar permite firmei să se doteze din punct de vedere informatic, mai precis cu soft de bază, dar şi echipamente performante, cum ar fi calculatoare, imprimante, faxuri. De asemenea, pot proiecta pagini de web sau pot face un upgrade “, a explicat Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor.
Vor fi finanţate 3.000 de proiecte
Firma este obligată să încheie un abonament pentru acces la internet de bandă largă, pe o durată de trei ani. În primul an costurile sunt suportate din bani europeni.
Potrivit lui Valerian Vreme, până acum au fost depuse 1.600 de dosare , iar în total, vor fi finanţate maximum 3.000 de proiecte.
Bugetul total este de 33 de milioane de euro şi va fi suportat din fonduri europene. Perioada de evaluare a documentaţiilor va dura aproximativ o lună.
Comisia Europeana a dat statelor membre, anul trecut, 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea internetului de mare viteză, însă România nu a atras niciun cent prin accest program.
„Este un program clar pentru dezvoltarea infrastructurii de internet de mare viteză pentru IMM-uri. Nu vor fi probleme în accesarea celor 33 de milioane de euro. Este un proiect major, nu avem voie sa dăm greş“, a încheiat Valerian Vreme.