Autoarea bestseller-ului "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" continuă povestea cu un nou roman scris, spune ea, doar pentru iniţiate.
1 /.
"Adevărul este că nu ştiu cum se scrie la cerere un bestseller iubit de public. Dacă aş fi ştiut cum să scriu la cerere bestselleruri iubite, vă asigur că le-aş fi scris de la bun început, fiindcă asta mi-ar fi făcut viaţa mai comodă şi mai uşoară cu mult timp în urmă. Dar lucrurile nu funcţionează aşa - sau cel puţin nu pentru scriitori ca mine. Noi nu putem scrie decât cărţile pe care simţim nevoia să le scriem sau cele pe care suntem în stare să le scriem, cărţi cărora trebuie apoi să le dăm drumul în lume, recunoscând că orice urmează să se întâmple cu ele nu mai e treaba noastră", notează scriitoarea Elizabeth Gilbert în prefaţa volumului "Şi am spus da. O poveste de iubire" (Humanitas, 2011, colecţia Memorii/ Jurnale, în traducerea Alexandrei Baciu).
Cum să transformi o depresie într-un bestseller
În 2006, la data apariţiei cărţii "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", Gilbert era un nume în lumea literară: publicase deja patru volume (dintre care unul finalist la National Book Award) şi avea destulă experienţă ca ziarist (GQ şi Spin). Însă, o recunoaşte şi ea, atunci era complimentată pentru că scria ca un bărbat şi pentru bărbaţi, având şi o fixaţie pentru aceştia care se extindea în viaţa personală.
A fost nevoie de o depresie neagră şi de un divorţ urât pentru a scăpa de "complicaţiile amoroase şi obsesiile profesionale". Gilbert şi-a spus că merită un an de călătorii şi de libertate. De aici voiajul început în Italia, continuat cu India şi terminat în Bali pe care îl relatează în "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", carte care a devenit bestseller instant şi pe care Hollywoodul n-a lăsat-o neecranizată, rolurile principale revenindu-le Juliei Roberts şi lui Javier Bardem.
După