Ai nevoie de trei piese de optică, un tub de canalizare şi puţină îndemânare. Apoi, poţi să te bucuri de spectacolul ce pe cer: planete, galaxii, nebuloase, comete şi multe altele. Sursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian Cocoloş
1 /.
Cum e relieful de pe Lună? Cum o fi vremea pe Marte şi Jupiter? Cum arată o stea dublă, un roi de stele şi o nebuloasă? Sunt întrebări la care poţi găsi răspunsuri pe internet, în zeci de mii de cuvinte şi câteva fotografii. Dar poţi afla răspunsul şi cu un telescop. Fie cumperi unul gata făcut (la preţuri începând cu 800 de lei), fie improvizezi, cumpărând doar partea optică (300-350 de lei).
Cu ajutorul astronomului Adrian Şonka, EVZ vă arată cum să realizaţi un telescop. În 2003, doi tineri, Maximilian Teodorescu şi Alexandra Vasile, au realizat un telescop. După ce l-au folosit câţiva ani, l-au lăsat în grija Observatorului din Bucureşti. "Au învăţat aici şi l-au făcut acasă", spune Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Telescopul, cel pe care îl vedeţi în imagine, are următoarele componente: trei piese de optică, un tub de PVC şi un cadru mobil, pentru a roti şi a înclina telescopul.
Piesele de optică, cumpărate
Cele trei piese de optică sunt oglinda mare (120 mm), oglinda mică şi ocularul. Acestea pot fi comandate pe internet sau vi le poate trimite un prieten din SUA (preţurile sunt mici, piesele - uşor de găsit), dar există şi câteva magazine în România (găsiţi lista lor pe www.astroclubul.org). Setul de optică pentru telescop reflector (reflector telescope optics kit - în engleză) costă în jur de 100 de dolari, estimează Şonka.
Tubul de canalizare, numai bun
Tubul este din PVC, cu diametrul de 13 centimetri. Capătul de jos, opus ocularului, a fost acoperit, iar oglinda mare a fost montată pe fundul tubul