Fuga, fuga, dar degeaba
"După ce s-a grăbit cu adoptarea noii legi a educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi pentru care a trebuit să se pronunţe până şi Curtea Constituţională, ministrul Daniel Funeriu amână aplicarea ei, pentru că nu s-a obosit să elaboreze normele de aplicare", a declarat senatorul PSD Ioan Mang, membru în comisia de învăţământ a Senatului, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.
Mang a povestit că noua lege a educaţiei trebuia să intre în vigoare joi, însă de la adoptarea ei, adică de anul trecut, ministrul Funeriu nu a elaborat normele de aplicare, ci s-a mulţumit doar să-şi laude legea.
"Pentru că ieri trebuia să intre în vigoare noua lege, dar nu există norme de aplicare şi, deci, nu poate fi aplicată, abia ieri noapte ministrul a semnat un ordin prin care se obligă să aplice tot vechea lege, până la elaborarea unor norme de aplicare pentru noua lege. Şi mai penibil este că în acest ordin, Funeriu spune, la articolul 4, că "ministrul educaţiei emite instucţiuni pentru buna desfăşurare a procesului educativ-instructiv", adică îşi dă lui însuşi un ordin", a explicat senatorul Ioan Mang.
"Suntem foarte curioşi cine îl va sancţiona pe domnul ministru dacă nu va executa propriul său ordin", a mai comentat Mang această anomalie.
Pensionarea profilor, pericol pentru elevi
Liderul PSD Bihor a afirmat, în faţa jurnaliştilor, că şi anexele ordinului emis joi seară de ministrul Educaţiei sunt la fel de "ridicole" şi de vătămătoare, atât pentru elevi şi studenţi, cât şi pentru profesori.
"Ordinul de ministru are două anexe, în care impune pensionarea tuturor cadrelor didactice imediat ce împlinesc vârsta de 65 de ani, urmând ca aceştia să aibă posibilitatea să predea în continuare doar în sistemul de plată cu ora", a spus senatorul Ioan Mang.
În opinia parlamentarului social-democrat,