Creşterea unei fetiţe în zilele noastre aduce multe griji pentru mame: imaginea de sine, depresiile, tulburările de alimentaţie şi, desigur, cultura, care le învaţă pe femei că frumuseţea chipului şi a trupului este importantă în viaţă. Fetiţele cresc înconjurate de stereotipuri care mai târziu pot ajunge să le afecteze viaţa.
Peggy Orenstein lucrează pentru ziarul New York Times şi a scris mulţi ani despre fete şi dezvoltarea lor psihologică într-o societate care le bombardează cu stereotipuri. În cea mai recentă carte a ei, "Cinderella Ate My Daughter" ("Cenuşăreasa mi-a mâncat fetiţa"), Orenstein povesteşte despre strădania ei de a-şi creşte fiica în această societate. "Eram îngrozită de gândul că voi avea o fetiţă," spune ea despre vremea când era însărcinată. "Îmi spuneam că sunt expertă în comportamentul fetelor, dar dacă nu eram pregătită?"
Mania prinţeselor poate deveni foarte uşor un complex - cu toate că se descurcă bine la şcoală, fetele îşi formează o imagine idealizată despre "alesul inimii lor" după modelul lui Făt-Frumos, vor să aibă hainele cele mai frumoase şi cresc cu ideea că fiecare fetiţă este o prinţesă unică în felul ei. Nimic mai neadevărat în privinţa faptului că fiecare este deosebită, dar raportat la valorile care contează de fapt: încredere, inteligenţă, creativitate.
Sigur că oricărei femei îi place să i se spună că este frumoasă şi fiecare este frumoasă în felul ei. Atunci când se uită însă la o păpuşă Barbie, multe femei văd doar ceea ce nu sunt. Păpuşa Barbie, jucăria de suflet a atâtor fetiţe din lume, este imaginea idealizată a femeii: blondă, cu ochi albaştri, cu un corp perfect şi care poate fi orice îşi doreşte: balerină, asistentă medicală, om de ştiinţă etc. Barbie poate fi unul dintre motivele subconştiente pentru care multe adolescente aleg să îşi schimbe culoarea părului sau să urmeze cure de slăbire. @N_P