Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă. Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.
Potrivit acestora, dacă vor semna contractul-cadru în forma sa actuală, ce urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, vor ajunge la faliment şi vor fi afectate serviciile medicale şi tratamentele care trebuie oferite pacienţilor, dar şi întreţinerea cabinetelor.
Ei solicită organismelor de control abilitate să verifice modul în care Ministerul Sănătăţii (MS) şi CNAS au gestionat banii contribuabililor.
Reprezentanţii medicilor de familie mai cer şi intervenţia primului-ministru pentru a rezolva ”modul haotic” în care MS înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate.
Medicii de familie nu sunt de acord nici cu încercările “patetice” ale ministerului de a introduce o sciziune între specialităţi.
Referitor la acest aspect, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că medicii de alte specialităţi nu agreează ideea de a-i înlocui pe medicii de familie dacă aceştia nu vor semna contractul-cadru, considerându-l ”ilegal”.
Medicii de familie au mai decis că vor ataca în instanţă orice control injust sau ilegal la care se aşteaptă din partea MS, Casei de Asigurări şi vor refuza categoric să semneze un contract “înrobitor şi înjositor”.
Ei s-au referit în cadrul întâlnirii de sâmbătă şi la recentele hotărâri ale MS pe care le-au apreciat ca fiind ”abuzive”. “Ne este afectată profesia, suntem puşi să plătim programul de i