România nu poate aplica măsuri protecţioniste pe piaţa grâului, pentru că trebuie să respecte principiile UE, iar în condiţiile unei pieţe unice europene intervenţia administrativă a statului nu este permisă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). "Singurul instrument comunitar de reglare a pieţei şi anume mecanismul de intervenţie, care s-a declanşat pentru grâu la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (niciun producător nu a depus solicitări la APIA, să vândă grâu la preţul de intervenţie de 101,31 euro/tonă) deoarece preţurile de pe piaţă au fost superioare preţului de intervenţie, influenţând astfel deciziile producătorilor de grâu", potrivit MADR.
Rusia a putut aplica măsuri protecţioniste, deorece nu este membru al Uniunii Europene. Astfel, România, ca stat membru al Uniunii Europene, nu poate aplica o politică comercială diferită, alta decât cea prevăzută prin regulamentele comunitare.
Agrostar: România nu va avea de unde importa grâu
Preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat joi că este posibil să se ajungă la un blocaj al grâului pe pieţele internaţionale şi România să nu aibă de unde importa. Potrivit lui Ştefan, se va apela în acest caz la rezerva de stat de 200.000 de tone, care va fi suficientă pentru o lună, maxim două. El l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, de lipsă de iniţiativă şi i-a cerut să demisioneze.
În ceea ce priveşte balanţa comercială a României la grâu, se confirmă trendul favorabil al exportului, aşa încât în octombrie şi noiembrie anul trecut s-au exportat 550.000 tone şi s-au importat 110.000 de tone din comerţul intracomunitar şi din ţări terţe. "Referitor la stocul de grâu din România, dacă analizăm numai cantităţile din spaţiile autorizate de depozitare, nu şi din gospodăriile populaţiei, acestea se situau la finele lunii ianu