Sâmbătă, 12 februarie, expiră termenul în care eventualii nemulţumiţi pot contesta rezultatele unui referendum covârşitor: 98,83% dintre cei 4 milioane de participanţi au fost de acord cu ruperea în două a celui mai mare stat de pe continentul negru, Sudan. De luni, independenţa este ca şi bătută în cuie.
Proclamarea independenţei este fixată pentru luna iulie, cel mai probabil în data de 9, o sâmbătă care poate rămâne în istorie ca ziua naşterii Sudanului de Sud.
Oficialităţile noului stat se gândesc serios să răpească locuitorilor din Juba mândria de a fi locuitorii capitalei celui mai tânăr stat al lumii. Ministrul Informaţiilor a anunţat că se ia în calcul mutarea capitalei, de fapt, să construiască una de la zero, în pofida faptului că Sudanul este departe de a fi una dintre naţiunile bogate ale Africii.
„Un comitet ministerial va cerceta posibilităţile, pentru alegerea celei mai bune opţiuni", a declarat Barnaba Marial Benjamin, potrivit Agenţiei France Presse.
„Vrem să fie o capitală potrivită noii naţiuni", a completat ministrul.
Un oraş mic, cu planuri mari
O nouă capitală nu este un proiect care poate fi implementat imediat, în primul rând din lipsa resurselor. Autorităţile afirmă că termenul cel mai realist pentru strămutarea administraţiei într-un oraş nou este de minimum 5 ani.
Printre principalele motive invocate pentru necesitatea unei noi capitale se numără haosul din Juba.
Oraşul de pe malul Nilului Alb, în prezent dărăpănat, a fost profund afectat de aproape două decenii de război civil. Din 2005, când a fost încheiat acordul de pace între nord şi sud, Juba a explodat pur şi simplu, însă într-un mod absolut aleator. Infrastructura este la pământ, mai exact inexistentă. Un sfert de milion de locuitori populează „mahalaua" Juba, care a devenit, totuşi, în ultimii ani un magnet pentru micii comercianţi din ţ