Planta contra hemoragiilor
SCLIPETII
(Potentilla erecta)
Paracelsus spunea ca nu exista remediu mai bun pe lume contra hemoragiilor la femei. Si la noi, planta e cunoscuta si folosita din stravechime, in varsaturi cu sange si menstruatii abundente, in hernii si scrantituri.
Nume popular: cinci degete, stramsurea, scrantitoare, gainusa.
Simboluri si astrologie: insusirea antihemoragica a plantei a fost pusa in legatura cu faptul ca radacina ei, cand este taiata sau rupta, se coloreaza in rosu viu. Si ceaiul de sclipeti sau tinctura preparata din planta iau o culoare rosie-purpurie, dovedind, astfel, o legatura cu sangele si hemoragiile pe care planta le potoleste.
Din punct de vedere astrologic, datorita culorii galbene a petalelor florii de sclipeti, ea este pusa in legatura cu Jupiter si cu Venus, care patroneaza zonele viscerale la femei si barbati.
Substante active: tanin rosu, flavonoide, acid cafeic, acid triterpenic, uleiuri eterice etc.
Insusiri terapeutice: proprietati hemostatice, antidizenterice, astringente, antimicrobiene; opreste hemoragiile, diminueaza secretiile, cicatrizeaza ranile, combate diareea provocata de boli intestinale. Are si virtuti antialergice, imunostimulatoare.
Intrebuintare in medicina pentru femei
In evul mediu, herboristii pretuiau nespus sclipetii, considerand ca pot vindeca boli mortale, precum holera, tifosul, ciuma. Substantele active continute in sclipeti au capacitatea sa blocheze rapid dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor din organism.
In Occident (la noi, din pacate, planta e putin studiata), aceste insusiri sunt recunoscute si azi, si pulberea de sclipeti (numita Coxsackie) se administreaza in diareele infectioase, in deranjamentele intestinale ale copiilor, in diareele provocate de colita. In functie de toleranta stomaca