Medicii de familie au decis, sâmbătă, să solicite organismelor de control abilitate să verifice modul în care Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor, portivit NewsIn.
Hotărârea a fost luată la şedinţa comună a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Consiliului director al Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) şi Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din România (CMF-CMR).
Ei au mai decis atacarea în instanţă a tuturor actelor normative "ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor, precum şi sesizarea Uniunii Europene privind gravele încălcări ale directivelor europene", după cum anunţă reprezentanţii medicilor de familie.
O altă decizie luată sâmbătă este depunerea de către majoritatea medicilor de familie a cererilor de obţinere a certificatelor de conformitate şi facilitarea emigrării masive a medicilor de familie "către ţările în care respectul faţă de profesiunea medicală este normal".
În plus, medicii de familie cer intervenţia premierului pentru a rezolva "modul haotic în care Ministerul Sănătăţii înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate".
Reprezentanţii medicilor de familie spun că, începând cu 30 decembrie 2010, MS şi CNAS au elaborat o adevărată avalanşă de acte normative, unele deja publicate, altele încă în proiect, acte care demonstrează fără dubiu dezavantajarea evidentă a celor pe care îi vizează în primul rând - pacienţii şi dispreţul faţă de medici, adesea în contradicţie cu Constituţia ţării, cu legile şi directivele europene, lipsa oricărei legături cu activitatea din cabinete, lipsa oricărei consultări cu cei direct implicaţi - medicii şi societatea civilă.
Nemulţumirile medicilor vizează, printre altele, contractul-cadru pe doi ani, c