Peste 600 de milioane de euro din fonduri UE mai sunt disponibile până în anul 2013 pentru finanțarea proiectelor care asigură, printre altele, reconversia profesională a șomerilor.
Bucureșteanul Aurel Radu se ocupă cu acordarea de consultanță pentru proiectele din cadrul POSDRU (Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane). În noiembrie 2010, a depus documentația necesară obținerii de finanțare pentru un program integrat de consiliere și formare profesională în domeniul IT, având ca scop reconversia profesională a șomerilor din zona Ilfov, solicitant fiind un sindicat din telecomunicații.
„M-am gândit să-i ajutăm pe disponibilizații din zonă să se reorienteze către zona IT, incluzând aici operatorii de call-center sau cei care introduc date în calculator“, spune Aurel Radu. Acesta spune că are în lucru și un al doilea plan, în care aplicantul, o firmă de software, pregătește un centru de resurse pentru design pagini de web, grupul țintă al beneficiarilor fiind tinerii absolvenți de liceu. Valoarea ambelor proiecte este de 500.000 de euro fiecare.
Un proiect similar este în lucru și la firma Tiurenlau Hotel Management, care estimează că 10% din șomerii absolvenți ai cursurilor lor de formare profesională pe competențe informatice vor fi angajați pe piața muncii din aria geografică de referinţă, în baza competenţelor obţinute prin participarea la cursurile de formare din cadrul proiectului.
Proiectele POSDRU s-au înmulțit mai ales în această perioadă, când economia românească „produce“ zeci de mii de șomeri care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă pe segmentul pe care au activat. Astfel, companiilor li se pun la dispoziție mecanismele prin care pot aplica pentru obţinerea de fonduri UE destinate recalificării personalului, în funcție de disponibilitatea joburilor. Deși în cadrul programului nu există o a