Casa Orăşenească de Cultură Cehu Silvaniei şi Centrul de Cultură şi Artă (CCA) al Judeţului Sălaj au organizat în acest weekend o serie de manifestări menite să reînvie, la Cehu Silvaniei, tradiţia Fărşangului, un obicei al maghiarilor din Transilvania, preluat, cel mai probabil, de la coloniştii saşi în secolul al XVI-lea.
Potrivit unui comunicat al CCA, Fărşangul aduce în în prim planul comunităţii tinerii din oraş, doar băieţii, care se îmbracă în costume, reprezentând diferite personaje (ursul, soldaţi, doctor, hornari etc.). La finalul alaiului se afla o căruţă trasă de un măgar, căruţă care duce un sicriu, iar două „bocitoare” plâng în urmă.
„Alaiul colindă prin tot satul pentru a alunga lucrurile rele din anul care a trecut, iar un băiat colectează bani şi ouă nefierte de la localnici. În centrul localităţii, după ce sunt rostite toate lucrurile greşite sau neplăcute din sat (e singura zi în care poate fi spus orice adevăr, oricât de neplăcut ar fi), sicriul este distrus cu bâtele de către feciori; astfel sunt alungate duhurile rele şi iarna cu toate greutăţile ei. Oamenii se duc apoi la căminul cultural unde are loc balul Fărşangului”, se arată în comunicatul CCA.
Szoke Anna, referent la Centrul de Cultură şi Artă, spune că Fărşangul nu s-a mai ţinut de mai bine de 40 de ani în Cehu Silvaniei. „Am încercat să reînviem acest obicei, atât de frumos şi care aduce laolaltă toţi membrii comunităţii. Anul acesta, manifestările au fost programate pe parcursul a două zile”, explică Szoke.
Conform declaraţiilor sale, vineri seara, băieţii de la formaţia de dansuri „Berekenye” din oraşul Cehu Silvaniei au pornit Fărşangul îmbrăcaţi în diferite costume pentru a alunga duhurile rele de anul trecut. „Sărbătoarea a continuat şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Pensiunea „Panorama”, unde a avut loc balul Fărşangului, cu defilarea, prezentarea şi pre