Prof.dr.ing.geodez Cornel Păunescu
Pentru cei care vor să-şi ridice o casă departe de aglomeraţia şi poluarea oraşului şi chiar pentru marii developeri, terenurile extravilane atrag mai ales prin preţurile mici. Drumul ce trebuie parcurs de la achiziţie până la obţinerea autorizaţiei efective de construcţie nu este însă unul lipsit de dificultăţi.
"Una din condiţiile de bază este ca terenul să fie cât mai aproape de intravilanul existent. Cu cât este mai aproape, cu atât şansele de aprobare (a trecerii în intravilan) sunt mai mari.
Intravilanul existent este dat de PUG (Plan Urbanistic General). PUG-ul este stabilit în funcţie de tipul localităţii: sat, comună, oraş, municipiu. Fiecare are nişte criterii prin care se stabileşte limita intravilanului.
Intravilanul este definit ca teritoriul pe care se poate construi. Regimul construcţiilor este şi el definit de regulile urbanismului. La fel şi înălţimea admisă" spune Cornel Paunescu, vicepreşedintele Ordinului Geodezilor din România.
Atunci când se doreşte să se construiască în afara zonei definite de PUG, persoana trebuie să ceară unui arhitect să întocmească un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Această documentaţie prezintă condiţiile practice de rezolvare a construcţiei: de unde aduce electricitatea, apa curentă, canalizare, gaz etc. (evident, dacă acestea sunt în zonă). De asemenea, se va specifica regimul de înălţime a construcţiilor din zonă. PUZ-ul trebuie aprobat de consiliul local al teritoriului administrativ pe care se află terenul în cauză.
„Una din condiţiile pentru terenul pe care se va construi, în afara PUG-ului aprobat, este scoaterea din circuitul agricol. Din circuitul agricol se scoate o suprafaţă cât mai mică, având în vedere taxele destul de ridicate.
Astfel, dacă cineva a cumpărat o parcelă de 500 de metri pătraţi şi doreşte să facă o construcţie cu amprenta de 100