Preşedintele prorus şi-a consolidat puterea în primul an de mandat. În societate creşte nemulţumirea proporţional cu sărăcia, care s-a instalat atât în estul, cât şi în vestul ţării. Pesimismul a pus stăpânire pe populaţie, iar opoziţia vrea scurtarea mandatului şefului statului. Oligarhii, în schimb, şi-au intensificat influenţa asupra economiei.
După primele 12 luni la cârma ţării a preşedintelui Viktor Ianukovici, Ucraina a suferit modificări mai mult decât în cei cinci ani cât a fost la putere predecesorul său, Viktor Iuşcenko. Dar, în ciuda tuturor eforturilor „echipei venite de la Doneţk" situaţia rămâne delicată, Ucraina nu a scăpat de ameninţarea crizei politice şi economice. Ianukovici, ales preşedinte anul trecut în februarie, în turul doi, cu 48.95% din voturi, faţă de 45,47 la sută contracandidata sa, Iulia Timoşenko, a fost avertizat de experţi că are sprijinul a mai puţin de jumătate din ucraineni şi trebuie să guverneze cu prudenţă. Dar, la o lună după preluarea puterii, evenimentele s-au precipitat şi au luat o turnură imprevizibilă: semnarea acordurilor de la Harkov, prin care era extinsă, cu cel puţin un sfert de secol, şedere a flotei ruse din Marea Neagră, în Crimeea; reforma parlamentului, pe care l-a transformat într-un simplu instrument la ordinele preşedintelui, eliminarea din Constituţia din 2004 a articolului care instituia un regim semiprezidenţial.
Pe urmele lui Putin
„Acum, preşedintele reprezintă coloana vertebrală a Executivului, iar acest sistem a devenit mult mai uşor de controlat după reforma administrativă de la sfârşitul anului trecut, prin care aproape a înjumătăţit numărul de ministere şi de administraţii", spune Viktor Tciumak, directorul Institutului pentru Politici Publice, citat de „Nezavisimaia Gazeta".
Analistul crede că şeful statului şi-a stabilit ca obiectiv punerea în aplicare în Ucraina a acelui