Două evenimente istorice care au avut loc la o distanţă de 125 de ani suscită controverse aprinse între istorici din pricina numeroaselor similitudini dintre ele.
Poate fi comparată revolta din timpul lui Cuza, din Bucureşti, 3/15 august 1865, cu evenimentele care au avut loc în acelaşi oraş la 13-15 iunie 1990? Au răspuns la această întrebare istoricul Dan Falcan şi jurnalistul Ion Cristoiu, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă pe site-ul adevarul.ro, prilejuită de lansarea numărului din februarie al revistei „Historia".
Istoricul Dan Falcan: Motivarea actiunii din 1865 e una mai pragmatica. Manifestatia din Piata Universitatii a avut o conotatie idealistica.
Jurnalistul Ion Cristoiu: Noi ne-am apucat de acest moment pornind de la un document extrem de interesant. In incercarea de a explica evenimentele din 13-15 iunie, pentru a explica din perspectiva presedintelui Ion Iliescu, Ioan Mircea Pascu spune ca "acest model il gaseste in istoria Romaniei". Pentru a gasi o explicatie a acelor evenimente chiar sangeroase o copie dupa un comunicat arata ca in spatele evenimentelor din 1990 era opozitia si, la nivelul Guvernului, de fapt, pentru 13 iunie era pregatita si o companie internationala. Paralela o face Ioan Mircea Pascu pentru a arata ca, de fapt, fusese pusa la cale o rebeliune.
Istoricul Dan Falcan: Intre Cuza si Iliescu sunt niste diferente. Regimul lui Cuza era pe sfarsite. Piata Univeristatii ca forma de manifestare este o forma mica de manifestare. Pe de alta parte, Iliescu era la inceput de drum.
Jurnalistul Ion Cristoiu: Eu eram unul dintre jurnalistii care a sprijinit Piata Universitatii si opozitia.
Am citit cu atentie partea cu Ioan Mircea Pascu, care spune ca cheia acestui eveniment era represiunea exagerata a Guvernului. Aflu ca presedintia nu a fost consultata cu decizia Guvernului Petre Rom